SQUEEZE BOX

SQUEEZE BOX

New York, NY

limonLAB was commissioned to redesign a studio apartment in lower Manhattan’s financial district in one of the first residential conversions located at 3 Hanover Square. During these conversions in the 70’s and 80’s, developers left the office ceilings at their original heights of 8 feet. During the design period it was discovered that the apartment had potential of 11’ 6” ceiling height. The potential of capturing an untapped resource in NYC – LIGHT was the main objective.

This 525 square foot studio project is named Squeeze Box for the series of folded planes positioned directly opposite each other creating a space of compression and expansion in this studio apartment. These folded planes comprise the work area and sleeping platform. The living, eating, and bathing areas are kept rectilinear in contrast. One enters the apartment from a tight hallway where we left the 8’ ceiling and then inclined the ceiling in the kitchen area to meet the 11’ 6” ceiling to allow for a funnel like effect bringing new light into the back areas of the apartment.

 

Photos by Alex Guerrero Photography

1.jpg
9a.jpg
squeeze_box_section.jpg
2a.jpg
3a.jpg
4.jpg
6a.jpg
7.jpg